JE FAVORIETE DEALER

5 dingen die de eerste MINI revolutionair maakten.

(en dat nog zijn).

MINI is een icoon, zoveel is zeker! En het bijzondere is: de elementen die in 1959 echt revolutionair waren, zitten er nog altijd in. Een overzicht van vijf ‘gouwe ouwe’!

 

dam Image

1. De vier wielen op de vier hoeken

Wat meteen opviel bij die allereerste MINI uit 1959, was de inplanting van de wielen. Autodesigner Alec Issigonis plaatste de wielen op de vier hoeken van het chassis. Slim gezien: daarmee gaf hij de MINI een ongeziene wendbaarheid. Dat bijzondere gocart-gevoel heb je vandaag nóg!

dam Image

2. Het ronde dashboard

Ook het unieke, centrale, ronde dashboard zat al in de eerste MINI Cooper van 1959! Een speels element dat vandaag – dankzij MINI Connected – een hypermoderne invulling kreeg.

 

3. De typische radiatorrooster

Zet 10 auto’s op een rij en kijk alleen naar het rooster vooraan. Je haalt MINI er zo uit. Het robuuste, zeshoekige radiatorrooster was de opvallende handtekening uit 1959 en is dat nog steeds.

 

4. De dwarsgeplaatste motor

In de eerste MINI-ontwerpen uit 1959 was 80% van de ruimte voorzien voor bagage en passagiers. En dat betekende: weinig ruimte voor techniek. Daarom plaatste de ontwerper de motor dwars. En dan dat is nog altijd zo!

5. De extra grote, ronde koplampen

De grote, ronde koplampen geven je MINI een speelse en tegelijk stoere uitstraling. Ze waren er al bij in 1959 toen het in het eerste exemplaar de fabriek uit reed. Wie die heeft bedacht, was écht een groot licht!