JE FAVORIETE DEALER

dam Image

DE VERLOREN SCHAT

In 2012 werd een van de oudste Nederlandse Classic Mini’s waarvan het bestaan bekend was gevonden – stilletjes voor de wereld verborgen in een eenzame schuur in het noorden van Nederland. Niet lang na deze ontdekking besefte MINI Nederland het potentieel van dit godsgeschenk en startte een ambitieus renovatieproject.

dam Image

DE GESCHIEDENIS

De compleet originele witte Austin 7 Classic Mini uit 1959 bleek een van de originele 30 Mini’s die in 1959 in Nederland werden geassembleerd en hij beschikte bovendien over enkele unieke Nederlandse kenmerken. In totaal werden meer dan 4.000 MINI’s geassembleerd in de autofabriek van Molenaar in Amersfoort. Hoewel vele onderdelen rechtstreeks uit Groot-Brittannië waren geïmporteerd, was de interieurbekleding van deze Classic Mini lokaal vervaardigd en – leuk weetje – met paardenhaar gevuld! Aangezien de eerste eigenaar zich nooit te ver van zijn eigen biotoop waagde en de tweede hem eind jaren 80 veilig in zijn schuur liet staan, is dit stukje MINI geschiedenis gelukkig intact gebleven.

dam Image

HET RESTAURATIETEAM

Om de held in zijn thuisbasis te eren werd het restauratieteam van lassers, koetswerkbouwers, lakspuiters en motorspecialisten allemaal geselecteerd uit de 1.500 werknemers van de plaatselijke autofabriek. Enkelen van hen stelden hun ervaring van meer dan 30 jaar ten dienste van het project, zodat enkel de meest vaardige handen aan de restauratie van deze Mini veteraan werkten.

dam Image

DE PLECHTIGE ONTHULLING

De Mini werd nauwgezet uit elkaar gehaald en beetje bij beetje weer in elkaar gezet. Waar mogelijk werden replica’s van de originele onderdelen gemaakt met de grootste aandacht voor het kleinste detail. Enkele van die onderdelen werden met de hand gemaakt en de andere, zoals de kleine viercilindermotor van 34 pk en de versnellingsbak, kregen een complete revisie. De MINI gemeenschap was een onschatbare hulp voor het team door in alle hoeken van de wereld zeldzame onderdelen op te sporen. Met de originele kleur uit 1959, Farina Grey, was een van de oudste MINI’s ter wereld zo goed als nieuw en klaar om aan een nieuw leven vol avontuur te beginnen.